Wasadvies


Wassen eenvoudig uitgelegd

Iedereen verwacht de beste resultaten na een was, en om u te helpen dit resultaat te bereiken, hebben wij het wasproces voor u ontleed aan de hand van enkele eenvoudige stappen.

Klik op het beeld voor meer informatie over de verschillende wasfasen.

Voorbereiding

Zoals dat gaat met de meeste dingen in het leven helpt een beetje voorbereiding; zo ook bij het wassen. Om u daarbij te helpen, hebben we eenvoudige stappen uitgestippeld, waar u rekening mee kunt houden als u uw vuile kleren in de wasmand gooit...

Terug naar boven

Sorteren

Bij het sorteren van het wasgoed gelden een aantal basisstappen die u altijd in acht zou moeten nemen:

Wanneer u artikelen mengt waarvoor verschillende wastemperaturen en wasprogramma’s van toepassing zijn, kiest u voor de hele lading de laagst aanbevolen temperatuur en het wasprogramma met de minste omwentelingen.

Als u een speciale methode gebruikt om hardnekkige vlekken te verwijderen, of twijfelt over de kleurechtheid van uw weefsels, is het raadzaam eerst de kleurechtheid te testen. Sommige textielverven zijn wellicht maar bestand tegen een beperkt aantal wasbeurten, zodat ze plots kunnen beginnen uitlopen, vooral bij langdurig contact tussen de stof en het vlekkenmiddel of wasmiddel.

Zo test u de kleurechtheid:

 1. Bevochtig een onopvallende plaats op het kledingstuk, zoals de binnenkant van een zoom, met warm water.
 2. Leg het vochtige weefsel tussen twee stukken witte stof en druk aan met een warm strijkijzer.
 3. Bekijk de stukken witte stof. Als er geen kleur is afgegeven, dan is het textiel kleurecht en kunt u met wassen beginnen.
 4. Als er echter kleur is afgegeven, is het textiel niet kleurecht en is extra waakzaamheid geboden.
Terug naar boven

Beladen

U kunt wellicht al eens in de verleiding komen om teveel artikelen in de wasmachine te stoppen, maar dit leidt enkel tot problemen.

Als u de machine overlaadt, dan kan de was niet naar behoren ronddraaien in de trommel, en dus niet voldoende bewegen. Dit heeft tot gevolg dat de was minder schoon is.

Door de machine te overladen reduceert u ook de ruimte in de machine zodat het poeder niet naar behoren kan oplossen, waardoor u meer kans hebt op poederresten en bleekschade op de was, en verminderde wasresultaten.

Terug naar boven

Wasprogramma

Volg steeds de instructies op het wasvoorschrift van uw kledingstuk. Als u wasgoed mengt, moet u steeds de laagst aanbevolen temperatuur en het wasprogramma met de minste omwentelingen kiezen.

Terug naar boven

Temperatuurinstelling

De temperatuur van het waswater bepaalt in hoge mate het wasresultaat en het kreuken. Door de correcte watertemperatuur te kiezen bereikt u tevens dat het uitlopen van niet-kleurechte kleuren tot een minimum wordt beperkt. Controleer altijd het wasvoorschrift van uw kledingstuk voor de aanbevolen wastemperatuur. Is er geen label, dan gelden volgende richtlijnen:

Heet water geeft het snelste en beste wasresultaat. Gebruik heet water voor stevig witgoed, kleurechte pastelkleuren en lichte opdruk, stoffen luiers en babykleertjes die gelijkaardig bevuild zijn; zwaar bevuilde werkkleding en speelkleren. Warm water maakt schoon, minimaliseert kleurvervaging en beperkt het kreuken in de machine. Gebruik het voor blijvende persing, alle kleurechte donkere of lichte kleuren, synthetische stoffen van nylon, polyester of acryl en wasbare wol.

Koud water kan helpen om tere kleuren te beschermen, beperkt het kreuken in de wasmachine tot een minimum en helpt warm water besparen. Het maakt wel minder goed schoon dan warm of heet water. Gebruik het voor helder rood en oranje wasgoed dat kleur afgeeft zonder dat de kleur minder intens wordt, voor licht bevuild wasgoed en voor het verwijderen van sommige proteïnevlekken zoals bloed. Koud water is ideaal om al uw wasgoed te spoelen, ongeacht de wastemperatuur.

Terug naar boven

Uitladen & drogen

Eens het wasprogramma is afgelopen, moet u het wasgoed zo snel mogelijk uit de machine halen en drogen. Als het wasgoed te lang vochtig blijft, kan dit leiden tot problemen zoals onaangename geur en zelfs schimmelvorming. Droogtips:
 • Nog een goede wasgewoonte bestaat erin om de binnenkant van de machine na gebruik droog te wrijven en zelfs de deur voor een tijdje open te laten om de machine binnenin te laten drogen. Dit helpt vieze geuren en schimmelvorming in de machine voorkomen.
 • Terug naar boven

  Labels met wasvoorschriften

  Het is niet altijd makkelijk om de verschillende symbolen te begrijpen; het is echter van belang om de wasvoorschriften nauwgezet te volgen om de beste resultaten te bereiken en om kleren langer te doen meegaan.

  Hier vindt u een handige gids die elk symbool op een eenvoudige, makkelijk te begrijpen manier uitlegt.

  Klik op de onderstaande symbolen voor meer informatie.

  Wassen

  We beginnen met het symbool dat op een wastobbe lijkt.

  Dit symbool vertelt ons twee dingen:

  Het getal in het 'wastobbe'-symbool geeft de maximumtemperatuur aan waarop u de stof veilig kunt wassen.

  Als u wasgoed mengt waarvan de maximale wastemperatuur verschilt, moet u steeds de laagste van de aangegeven wastemperaturen kiezen.

  Daarnaast vertelt het wastobbesymbool ons ook hoeveel beweging het betrokken kledingstuk kan verdragen. Dit wordt aangegeven aan de hand van streepjes onder het symbool: geen, één of twee.

  Als u wasgoed mengt dat niet evenveel beweging kan verdragen, moet u het wasprogramma met de minste beweging kiezen.

  Andere wassymbolen:

  Terug naar boven

  Drogen

  Het symbool dat informatie geeft over drogen van wasgoed is een vierkant waarin verschillende symbolen staan. Het meest gebruikte symbool is dat voor drogen in de droogkast; dit wordt voorgesteld door een cirkel in het vierkant.

  Wanneer het kledingstuk geschikt is voor drogen in de droogkast, kunnen in het symbool ook een aantal stipjes staan die de aanbevolen droogtemperatuur aangeven.

  Andere symbolen die te maken hebben met drogen:

  Terug naar boven

  Strijken

  De stipjes op het strijkijzersymbool duiden de aanbevolen strijktemperatuur aan – hoe meer stipjes, hoe hoger de temperatuur.

  Terug naar boven

  Chloorbleken

  Een chloorbleekmiddel is een sterk vloeibaar bleekmiddel om toiletten, gootstenen enz. te desinfecteren. U mag dit niet verwarren met kleurveilige bleekmiddelen of veilige bleekmiddelen op basis van zuurstof die men aantreft in wasmiddelen.

  Voor kledingstukken die mogen worden gebleekt met een chloorbleekmiddel, moet u de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot de verdunning volgen (voor stoffen, gewoonlijk 1 deel bleekmiddel op 100 delen water).

  Het symbool voor stomen (chemisch reinigen, droogkuis) is een cirkel en mag niet worden verward met het droogkast-symbool. In de cirkel staat gewoonlijk een letter die verwijst naar het type solvent dat geschikt is voor dit bepaald kledingstuk.

  De letters in de cirkel duiden het type solvent aan dat geschikt is voor het kledingstuk en zijn bedoeld voor het gespecialiseerde personeel van de stomerij.

  Terug naar boven

  Typische wasproblemen

  Kleur vervaagt

  1. Nylon en weefsels met elastische stoffen trekken losse kleurstof aan

   Nylon kleding, vooral ondergoed, neemt gemakkelijk losse kleurstof op. Dit type stof absorbeert zelfs kleine hoeveelheden kleurstof van andere kleren die in dezelfde waslading zitten. Stukken van hetzelfde kledingstuk die niet uit nylon zijn vervaardigd, zullen geen kleur opnemen.

   Oorzaak

   Sommige kledingstukken geven tijdens het wassen kleine hoeveelheden kleurstof af in het waswater, wat gewoonlijk weinig of geen invloed heeft op de kleuren van andere kledingstukken. Nylon en materialen met elastische stoffen absorberen deze losse kleurstof onmiddellijk en verkleuren.

   Hoe voorkomen?

   Was elk kledingstuk, waarin witte nylon verwerkt zit, in een machine met ‘enkel witte was’.

  2. Gekleurde kledingstukken gaan pluizen en hun kleur vervaagt

   Katoenen stoffen gaan pluizen tengevolge van gebroken vezels. Ook de kleur kan hierdoor vervagen.

   Hoe behandelen?

   Pluisjes kunt u van de stof afborstelen, -knippen of -plukken. Er bestaat geen behandeling tegen kleurvervaging wanneer die eenmaal is ingezet, alhoewel stoffen opnieuw kunnen worden geverfd.

   Oorzaak

   Wanneer katoenen kleren of kleren, die veel katoen bevatten, herhaaldelijk worden gewassen en gedragen, gaan de vezels breken; daardoor komt het dat er pluisjes op de kleding verschijnen.

   Hoe voorkomen?

   Was uw kleren met een wasmiddel waarin technologie voor weefselbescherming vervat zit; deze technologie helpt voorkomen dat de vezels breken bij kledingstukken gemaakt op basis van katoen en zorgt ervoor dat de kleren er beter gaan uitzien.

   Het vervagen van stoffen doet zich in hoofdzaak voor bij katoen. Herhaaldelijk wassen en dragen kan de kleurintensiteit enigszins doen afnemen. Dit effect kan worden teruggedrongen wanneer u kiest voor stof van een goede kwaliteit en voor het juiste wasmiddel.

   Gebruik een wasmiddel zonder bleekmiddelen.

  3. De kleuren vervagen door zonlicht

   Gordijnen en bedspreien worden nu eenmaal aan het zonlicht blootgesteld gedurende langere perioden. Dit kan de kleuren in strepen doen vervagen. Onder extreme omstandigheden kunnen gaten ontstaan, vooral in rode en gele stoffen.

   Oorzaak

   De stof is lange tijd blootgesteld geweest aan direct zonlicht.

   Hoe voorkomen?

   Zorg voor een voering of zonnewering om de stof tegen direct zonlicht te beschermen.

   Laat de stof ook niet te lang buiten aan de waslijn hangen.

  4. Kleurechtheid / kleur afgeven

   De kleur is op verschillende plaatsen van het kledingstuk doorgelopen. Het kan gebeuren dat andere kledingstukken in de machine ofwel de oorspronkelijke kleur, of een component van de oorspronkelijke kleur (bv. het blauw van een paars kledingstuk) hebben opgenomen.

   Hoe behandelen?

   U kunt de oorspronkelijke kleur herstellen door het kledingstuk opnieuw te verven.

   Oorzaak

   Het kledingstuk werd niet gewassen volgens de symbolen op het label met de wasvoorschriften. Kleuren lopen door wanneer de temperatuur van het waswater te hoog is.

   Hoe voorkomen?

   Controleer steeds het onderhoudslabel voor de wasvoorschriften van de fabrikant.

   De textielverven van het kledingstuk zijn niet stabiel en vragen een speciale behandeling.

   Als u twijfelt, test dan de kleurvastheid van de textielverf alvorens u begint te wassen. Zie de Vlekkengids in de sectie Wassen eenvoudig uitgelegd voor meer informatie over behandeling van gekleurde kledingstukken. Als het kledingstuk niet kleurecht is, moet het apart worden gewassen volgens de instructies vermeld op het label.

  5. Groene gloed op witte kledingstukken

   Witte kledingstukken hebben een groene schijn, vaak sterker op bepaalde plaatsen dan op andere.

   Behandeling: Laat het kledingstuk de hele nacht weken in warm water (40°C).

   Oorzaak

   Aan wasmiddelen worden fotobleekmiddelen toegevoegd om de was schoner te houden, ook na het wassen. Het effect, dat het zonlicht heeft op deze bleekmiddelen, verhoogt de prestaties van het wasmiddel. In enkele gevallen kunnen deze middelen een groene schijn achterlaten op uw witte kleren.

   Hoe voorkomen?

   Gebruik de correcte dosering van het wasmiddel in verhouding tot de vuilgraad van de kledingstukken.

  6. Bedrukte kleding ziet er oud en versleten uit

   Gebroken vezels van de stof steken door de opdruk, waardoor het kledingstuk er oud en versleten gaat uitzien.

   Hoe behandelen?

   Bedrukte stoffen zien er vaal uit omdat de vezels van de oorspronkelijke stof gebroken zijn. Door de vezels te verwijderen kunt u de oorspronkelijke kleur en het oorspronkelijk uitzicht voor een groot deel herstellen.

   Oorzaak

   Wanneer bedrukte stoffen vaak worden gewassen en gedragen, gaan de vezels door wrijving breken; de gebroken vezels steken dan door de opdruk door.

   Hoe voorkomen

   Was uw kleren met een wasmiddel waarin technologie voor weefselbescherming vervat zit; deze technologie helpt voorkomen dat de vezels breken bij kledingstukken gemaakt op basis van katoen en zorgt ervoor dat de kleren er beter gaan uitzien.

   Het verkeerde wasprogramma gebruiken kan resulteren in een hoger aantal toeren dan aanbevolen. Dit teveel aan beweging kan tot gevolg hebben dat er nog meer vezels gaan breken. Volg steeds de instructies op het onderhoudslabel als u kleren wast.

  7. Witte strepen op jeans of gekleurde, zware katoenen kleren

   Gekleurde (vooral donkere) zware katoenen kleren zoals jeans vertonen witte strepen na het wassen, zelfs wanneer een wasmiddel voor “bonte” was of een vloeibaar wasmiddel werd gebruikt.

   Hoe behandelen?

   De schade kan niet worden hersteld; u kunt wel proberen de kleding opnieuw te verven.

   Oorzaak

   Zwaar katoen kan kreuken in de was en de kleur vervaagt sneller op de gekreukte plaatsen, omdat de wrijving daar hoger is.

   Hoe voorkomen?

   Was zwaar katoen binnenste buiten en kies een wasprogramma met een matige hoeveelheid beweging.

  8. Witgoed komt grauw uit de was

   De was ziet er groezelig en vuil uit.

   Hoe behandelen?

   Was opnieuw met een sterk wasmiddel van goede kwaliteit.

   Oorzaak

   Er is te weinig wasmiddel van goede kwaliteit gebruikt.

   Hoe voorkomen?

   Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel van goede kwaliteit.

   De watertemperatuur is te laag.

   Was zwaar bevuilde kledingstukken op de hoogste wastemperatuur die op het onderhoudsetiket wordt aanbevolen. Voor een lading met verschillende temperaturen, moet u echter de laagste wastemperatuur kiezen die voor een van de kledingstukken van de lading wordt aanbevolen.

   De wasmachine zit overvol, zodat het wasgoed niet voldoende kan wentelen.

   Om een optimaal resultaat te bereiken, mag u de machine niet overladen; wanneer u dit wel doet, zal uw wasgoed minder schoon zijn.

  9. Kleren gemaakt van acryl vertonen gele vlekken

   Er verschijnen gele vlekken op witte synthetische kleding, vooral op acryl.

   Hoe behandelen?

   De schade kan niet worden hersteld.

   Oorzaak

   Wanneer acrylvezels lange tijd aan zonlicht of hitte blootstaan, kunnen ze geel verkleuren omdat de vezels beschadigd zijn.

   Hoe voorkomen

   Stel synthetische kleding nooit lange tijd bloot aan zonlicht of hitte.

  Terug naar boven

  Vlekken / stippen op stoffen

  1. Zwarte of donkere vlekken

   Zwarte of donkere vlekken, vooral op handdoeken.

   Oorzaak

   Toiletproducten zoals haarverzorgingsproducten of haarschuim komen in contact met handdoeken. Eén van de bestanddelen van deze producten werkt als kleefstof en trekt vuil en losgekomen kleurstof aan op handdoeken.

   Hoe voorkomen?

   Was uw handen altijd grondig nadat u toiletproducten hebt gebruikt, en voor u een handdoek gebruikt.

  2. Kleurschade als gevolg van koper in het water

   Komt meestal voor in de vorm van bruine of roodachtige vlekken op de stof.

   Oorzaak

   Het kledingstuk heeft een metalen rits of metalen knopen.

   Hoe voorkomen?

   Kies voor een kort wasprogramma voor kledingstukken waar dit probleem zich zou kunnen voordoen; haal de kledingstukken na de wasbeurt onmiddellijk uit de machine en laat ze drogen volgens de voorschriften op het onderhoudslabel.

   Uw kraantjeswater is erg koperhoudend of er zijn recent nieuwe koperen leidingen gelegd.

   Probeer stilstaand water uit de (koperen) leidingen te spoelen voordat u de wasmachine start.

  3. Schade veroorzaakt door bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik of verzorgingsproducten

   De stof is op een paar plaatsen van kleur veranderd of de kleur is volledig verdwenen. Misschien is de structuur van de stof aangetast op de beschadigde plaats, en scheurt de stof daardoor makkelijk of ontstaan er zichtbare gaten.

   Oorzaak

   Misschien is het kledingstuk per ongeluk in contact gekomen met een bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik dat hypochloriet bevat.

   Hoe voorkomen?

   Vermijd dat stoffen per ongeluk in contact komen met een bleekmiddel.

   Acnecrème (waar peroxide in kan zitten) is op het kledingstuk terechtgekomen.

   Was uw gezicht en handen grondig nadat u acnecrème hebt gebruikt en voordat u een handdoek gebruikt.

   Het kledingstuk is misschien in contact gekomen met haarverzorgingsproducten.

   Spoel uw haar grondig nadat u haarverzorgingsproducten hebt gebruikt en voordat u een handdoek gebruikt.

   Opmerking: Als kledingstukken beschadigd zijn door hypochloriet (bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik), kunt u ze NIET OPNIEUW verven.

  4. Donkere randen rond kraag en schouderstukken

   Schade veroorzaakt door bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik of verzorgingsproducten

   De stof is op een paar plaatsen van kleur veranderd of de kleur is volledig verdwenen. Misschien is de structuur van de stof aangetast op de beschadigde plaats, en scheurt de stof daardoor makkelijk of ontstaan er zichtbare gaten.

   Oorzaak

   Misschien is het kledingstuk per ongeluk in contact gekomen met een bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik dat hypochloriet bevat.

   Hoe voorkomen

   Vermijd dat stoffen per ongeluk in contact komen met een bleekmiddel.

   Acnecrème (waar peroxide in kan zitten) is op het kledingstuk terechtgekomen.

   Was uw gezicht en handen grondig nadat u acnecrème hebt gebruikt en voordat u een handdoek gebruikt.

   Het kledingstuk is misschien in contact gekomen met haarverzorgingsproducten.

   Spoel uw haar grondig nadat u haarverzorgingsproducten hebt gebruikt en voordat u een handdoek gebruikt.

   Opmerking: Als kledingstukken beschadigd zijn door hypochloriet (bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik), kunt u ze NIET OPNIEUW verven.

  5. Schimmel op kleren

   Kleine zwarte stipjes die verspreid kunnen zijn over een groter oppervlak, mogelijk met een rode of groene schijn.

   Hoe behandelen?

   Laat 2 uur weken in een chloorvrij bleekmiddel (bv. peroxide); zorg dat het middel niet kan drogen op de stof. Was vervolgens gewoon volgens de instructies op het onderhoudslabel. Het is mogelijk dat deze behandeling geen effect heeft, vooral niet als de vezels van de stof al beginnen te verslijten.

   Oorzaak

   Het kledingstuk is te lang vochtig geweest.

   Hoe voorkomen?

   Was natte vuile kleding zo snel mogelijk in plaats van ze vochtig te laten. Droog alle wasgoed onmiddellijk na het wassen.

  6. Roze vlekken op slabbetjes

   Roze vlekken hoofdzakelijk op kinderkleding, vooral op slabbetjes

   Hoe behandelen?

   Soms werkt bleken, maar dat kan enkel bij wit katoen.

   Oorzaak

   Tandverzorgingsproducten en middelen tegen krampen kunnen het bestanddeel fenoltaleïne bevatten, dat meestal kleurloos is. Dit bestanddeel slaat echter roze uit wanneer het in contact komt met een wasmiddel.

   Dit wordt enkel duidelijk na het wassen en wanneer er speeksel op de stof terechtkomt van het kind dat die producten heeft ingenomen.

   Hoe voorkomen?

   Spoel de kleren, vóór het wassen, uit in koud water als u denkt dat er speeksel van uw kind op de stof is terechtgekomen nadat uw kind deze producten heeft ingenomen.

  7. Okselvlekken

   Okselvlekken op hemden, bloezen en jurken. De kleur kan variëren van lichtgeel tot zwart.

   Hoe behandelen?

   Laat een nachtje weken in water met peroxide bleekmiddel. Zorg ervoor dat de oplossing niet kan drogen op de stof; dit zou de kleuren kunnen beschadigen. Daarna zoals gewoonlijk uitspoelen en wassen; volg de instructies op het onderhoudslabel.

   Oorzaak

   Sommige deodorantmerken kunnen vlekken veroorzaken in combinatie met transpiratie.

   Hoe voorkomen?

   Probeer een ander deodorantmerk, dat minder sterkt reageert in combinatie met transpiratie.

   Probeer het kledingstuk ook onmiddellijk in de week te leggen of te wassen na het dragen.

  Terug naar boven

  Fabric shrinking / holes

  1. Schade aan zijden en wollen stoffen

   Gaten in zijde ontstaan eerst rond de naden omdat de stiksels het natuurlijke zwakke punt vormen. Bij wol kan de structuur van de stof worden aangetast, waardoor de stof haar vorm niet behoudt, slijt en gaten gaat vertonen.

   Hoe behandelen?

   Dit gebeurt met wol en zijde wanneer deze stoffen worden gewassen met een biologisch wasmiddel; de schade kan niet worden hersteld. “Biologisch” betekent dat het wasmiddel enzymen bevat; enzymen tasten wol en zijde aan, met deze schade als gevolg. Het is aangeraden om wol en zijde te wassen met een wasmiddel dat speciaal werd ontwikkeld voor het wassen van delicate stoffen. Bij de meeste biologische wasmiddelen staat op de verpakking " NIET GESCHIKT VOOR WOL OF ZIJDE ".

   Oorzaak

   De schade wordt veroorzaakt door de enzymen van de biologische wasmiddelen die voor zeer vuile was gebruikt worden.

   Hoe voorkomen?

   Gebruik wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor delicate weefsels. Biologische wasmiddelen voor de zeer vuile was mogen niet worden gebruikt om wollen en zijden stoffen te wassen, aangezien de enzymen deze stoffen beschadigen.

  2. Synthetische stoffen gewassen op hoge temperatuur

   Synthetische kleding (polyester, nylon, acryl enz.) komt erg verkreukeld uit de machine en de kreukels zijn er niet goed uit te strijken. Bovendien komen de kreukels terug wanneer de stof in contact komt met water, zelfs wanneer de stof gestreken is.

   Hoe behandelen?

   Hier is niets aan te doen, hoewel strijken na elke wasbeurt de hoeveelheid kreukels wel doet afnemen.

   Oorzaak

   De kreukels zijn te wijten aan een blijvende beschadiging van de synthetische vezels door te wassen op een te hoge temperatuur. Synthetische stoffen mogen niet op een te hoge temperatuur worden gewassen.

   Hoe voorkomen?

   Volg altijd de wasinstructies op het onderhoudslabel van uw kleren.

  3. Kleren vertonen hier en daar gaten

   Gaten en scheuren in stoffen.

   Oorzaak

   De gaten komen op slechts één plaats op het kledingstuk voor.

   Hoe voorkomen?

   De schade kan te wijten zijn aan het gebruik van een bleekmiddel. Maar als er gaten zitten op plaatsen als manchetten, kragen, broeksbanden en naden, kunnen ze even goed te wijten zijn aan normale slijtage.

   De kleren scheuren gemakkelijk.

   Kijk de wasmachine even na op scherpe randen. Kijk na of er niet te veel ruimte is tussen de trommel en de deurpakking waarin kleren kunnen vastraken, zodat ze scheuren tijdens het centrifugeren.

   De was is te nonchalant in de wasmachine gestopt.

   Als de kleren kleine scheurtjes vertonen, kunt u deze best verstellen vooraleer de kleren in de wasmachine te stoppen, om verder scheuren tegen te gaan.

   Sorteer het wasgoed zorgvuldig en kies het juiste wasprogramma; lees de instructies op het onderhoudslabel – zo mogen delicate stukken niet worden gewassen op een programma voor de grote was.

   Open ritssluitingen, bh-sluitingen en beugelbh’s kunnen andere kleren beschadigen bij het wassen.

   Doe ritsen dicht vóór het wassen. Was andere kledingstukken, die problemen zouden kunnen veroorzaken, afzonderlijk of in een waszak.

  4. Wollen kledingstukken krimpen (vervilten)

   Kledingstukken zijn gekrompen omdat de vezels samenklitten. Hierdoor gaat wol eruitzien en aanvoelen als vilt.

   Oorzaak

   Hoewel verschillend van aard hebben vervilten en krimpen met elkaar te maken.

   Vervilten gebeurt enkel bij wol en wordt geassocieerd met wol die op vilt begint te lijken na herhaaldelijk wassen en dragen. Vervilten wordt veroorzaakt door wolvezels die samenklitten, waardoor de stof dikker wordt, haar elasticiteit verliest en hard wordt. Het proces verloopt geleidelijk en door het samenklitten van de vezels zal het kledingstuk uiteindelijk krimpen.

   Krimpen doet zich voor wanneer de vezels gaan samenklitten, hoewel enkel wol er gaat uitzien als vilt.

   Hoe voorkomen?

   U kunt dit proces sterk vertragen door het kledingstuk na het wassen tot zijn oorspronkelijke grootte uit te rekken, en door het liggend te drogen.

   Was kleding op de juiste temperatuur en met het juiste wasprogramma volgens de instructies op het onderhoudslabel.

   Een te hoge temperatuur of een onaangepast wasprogramma zal krimpen/vervilten in de hand werken.

  Terug naar boven

  Wasmiddelresten

  1. Wasmiddelresten na het wassen

   Hoe behandelen?

   Was de kleren, waarop wasmiddelresten zitten, opnieuw zonder wasmiddel en houd het aantal kleren van deze wasbeurt beperkt.

   Oorzaak

   De wasmachine werd te zwaar geladen, zodat het poeder niet voldoende ruimte kreeg om goed op te lossen.

   Hoe voorkomen?

   Zorg voor voldoende wentelruimte in de machine door deze niet te overladen.

   Het doseersysteem is in de machine geplaatst en werd bedekt met kleren, zodat het poeder zich niet kon verspreiden.

   Plaats de doseerbal bovenop het wasgoed, naar de achterkant van de machine gekeerd.

   U heeft te weinig wasmiddel gebruikt.

   Sommige waspoeders reageren op mineralen in hard water en vormen een witachtig residu dat verkeerdelijk voor onopgelost poeder kan worden gehouden. Dit kan worden verholpen door de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken.

   Te weinig druk op de waterleiding kan tot gevolg hebben dat niet al het wasmiddel in de machine wordt gespoeld op het moment dat de machine water neemt. De restjes wasmiddel in het doseerbakje kunnen op die manier in de machine zijn terechtgekomen tijdens het spoelen.

   Zorg dat al het wasmiddel in de trommel wordt gespoeld wanneer de machine water neemt.

   Opmerking: hebt u vaker last van wasmiddelresten, dan kunt u eventueel overschakelen op een vloeibaar wasmiddel.

  2. Vetvlekken op kleren van 100% polyester

   Vetachtige donkere vlekken op gekleurde kledingstukken.

   Hoe behandelen?

   Het wasgoed voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel, vervolgens wassen op de hoogste temperatuur volgens de wasinstructies op het onderhoudslabel.

   Oorzaak

   Olie of vet, bijvoorbeeld vlekken gemaakt bij het koken of tijdens een maaltijd, zijn soms moeilijk uit polyester te verwijderen.

   Hoe voorkomen?

   Draag een schort als u met olie kookt. Als u eten morst, behandel dan de vlekken met een vloeibaar wasmiddel en was ze zo snel mogelijk uit.

  3. Vettige vlekken van wasverzachters

   Vlekken die eruitzien als (kaars)vet.

   Hoe behandelen?

   Het wasgoed voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel, dan 10 minuten laten weken in warm water. Daarna wassen volgens de instructies op het onderhoudsetiket.

   Oorzaak

   U hebt teveel wasverzachter in het doseerbakje van de wasmachine gegoten.

   Hoe voorkomen?

   Gebruik nooit méér wasmiddel dan wordt aangegeven met het maximumstreepje in het doseerbakje.

   U hebt een wasverzachterdoekje in de droogkast gestopt nadat het droogprogramma werd gestart, waardoor de wasverzachter zich heeft vastgezet op het eerste warme kledingstuk waarmee hij in contact kwam.

   Voeg de wasverzachterdoekjes toe aan het begin van de droogcyclus als u natte kleren droogt.

  4. Gekleurde vlekken op donkere kledingstukken

   De vlekken kunnen variëren in kleur (bv. bruin, blauw, rood), naargelang de oorspronkelijke tint van het kledingstuk.

   Oorzaak

   De wasmachine werd te zwaar geladen, waardoor het poeder te weinig ruimte had om goed op te lossen en het wasmiddel bleke vlekken heeft veroorzaakt op het kledingstuk.

   Hoe voorkomen?

   Probeer de machine niet te overladen, om te vermijden dat gedeeltelijk opgelost poeder niet vast blijft zitten tegen de buitenkant van een gekleurd delicaat kledingstuk.

   Het doseersysteem is in de machine geplaatst en werd bedekt met kleren, zodat het poeder zich niet kon verspreiden.

   Plaats de doseerbal bovenop het wasgoed, naar de achterkant van de machine gekeerd, om te vermijden dat onopgelost poeder aan het kledingstuk blijft hangen. Het kledingstuk is vóór het wassen in contact gekomen met hypochloriet bleekmiddel (bv. een bleekmiddel voor het reinigen van toilet of gootsteen).

   Leg de kleren vóór het wassen nooit op een oppervlak dat vochtig is of waarop bleekmiddel zit.

  Terug naar boven

  Wasmachineprobleem

  1. Vlekken veroorzaakt door de deurpakking

   Grijs gekleurde vlekken die aanvoelen als rubber. Vaak is het kledingstuk ook gescheurd.

   Hoe behandelen?

   De grijze vlekken kunnen worden verminderd door ze voor te behandelen met een vloeibaar wasmiddel, en ze vervolgens te wassen volgens de instructies op het onderhoudslabel.

   Als de vezels beschadigd zijn, is er geen behandeling mogelijk.

   Oorzaak

   De machine werd te zwaar geladen, waardoor het kledingstuk tegen de rubberen pakking is gedrukt,en tijdens het centrifugeren vast is komen te zitten tussen de trommel en de pakking.

   Hoe voorkomen?

   Overlaad de machine niet.

  2. Te veel zeepsop

   Wasmachines produceren soms teveel zeepsop in de trommel. In sommige extreme gevallen komt het zeepsop zelfs uit het doseerbakje van de machine.

   Hoe behandelen?

   Gebruik altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel, rekening houdend met de waterhardheid en de vuilgraad van het wasgoed.

   Soms kan zeepsop zich vastzetten op zware stoffen zoals handdoeken. Het is dan raadzaam zonder wasmiddel te wassen.

   Oorzaak

   Een teveel aan zeepsop kan zich voordoen wanneer herhaaldelijk te veel wasmiddel wordt gebruikt bij zacht water of voor wasgoed dat licht bevuild is.

   Hoe voorkomen?

   Volg altijd de dosering aanbevolen door de fabrikant; houd rekening met de waterhardheid en met de vuilgraad van uw wasgoed.

   Een teveel aan zeepsop kan ook het gevolg zijn van een te lage dosering, omdat het bestanddeel dat de schuimvorming tijdens het wassen onderdrukt, niet in voldoende mate aanwezig is.

   Volg altijd de dosering aanbevolen door de fabrikant; houd rekening met de waterhardheid en met de vuilgraad van uw wasgoed.

  3. Onaangename geur wasmachine

   Afzetting van vuil, vet, pluizen of zout uit hard water kunnen zich in de machine opstapelen en zo een onaangenaam luchtje verspreiden.

   Hoe behandelen?

   Doe een ‘onderhoudswasbeurt’ - (warm wassen op tenminste 60°C of meer, zonder wasgoed in de wasmachine) met wasmiddel voor de grote was dat bleekmiddel bevat.

   In extreme gevallen kan meer dan één onderhoudsbeurt nodig zijn.

   Oorzaak

   U hebt te vaak te weinig wasmiddel gebruikt, zodat er telkens vuil is overgebleven.

   Hoe voorkomen?

   Gebruik altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel: houd daarbij rekening met de vuilgraad van het wasgoed, de waterhardheid en de hoeveelheid wasgoed.

   U hebt steeds een wasmiddel zonder bleekmiddel gebruikt (bv. wasmiddel voor gekleurd wasgoed of vloeibaar wasmiddel).

   Voer maandelijks een onderhoudswasbeurt uit met een wasmiddel dat een bleekmiddel bevat.

   U hebt de wasmachine altijd op lage temperaturen laten wassen.

   Voer maandelijks een onderhoudswasbeurt uit op een hoge temperatuur.

   De wasmachine heeft geen basisonderhoud gehad.

   Veeg, na het wassen, de rubberen deurring droog, en laat de deur even open staan.

  Terug naar boven

  Doseren

  De juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken is erg belangrijk voor goede wasresultaten. Indien u niet genoeg wasmiddel gebruikt, zal uw wasgoed niet helemaal schoon zijn, en door de hardheid van het water ontstaat aanslag die uw machine kan beschadigen. Te veel wasmiddel gebruiken is verspilling en in de meeste gevallen wordt te veel schuim geproduceerd zodat zeepresten op uw kledingstukken kunnen blijven kleven.

  Hieronder vindt u meer informatie over een aantal factoren die de juiste hoeveelheid wasmiddel voor uw wasbeurten bepalen:

  Waterhardheid

  Is het leidingwater in uw streek hard of zacht? Het lijkt misschien een stomme vraag, maar het antwoord is belangrijk, aangezien de hardheid van het water bepalend is voor de hoeveelheid wasmiddel die u moet gebruiken. Wanneer het water in uw streek hard is, dan is het gehalte aan onopgeloste mineralen in uw water hoog, wat tot gevolg heeft dat wasmiddelen minder efficiënt wassen. De hardheid van water verschilt van land tot land, van stad tot stad, en zelfs van buurt tot buurt. Neem contact op met de plaatselijke watermaatschappij; zij kunnen u precies vertellen hoe hard uw leidingwater is.

  Terug naar boven

  Vuilgraad

  Onze doseertabellen duiden aan hoeveel wasmiddel u best gebruikt naargelang de vuilgraad van uw wasgoed. Hieronder kunt u lezen wat de verschillende vuilgraden betekenen.

  Terug naar boven

  Hoeveelheid Wasgoed En Waterpleil

  Voor alle doses die we aanbevelen, gaan we uit van de veronderstelling dat u een volle machine wast. U kunt het makkelijkst vaststellen of uw machine vol is, door uw hand in de trommel te steken – uw machine is vol als u uw hand verticaal boven het wasgoed kunt houden zonder de kleren samen te drukken. Het is duidelijk dat, wanneer u de stand voor halve lading op uw machine gebruikt, u de hoeveelheid wasmiddel verhoudingsgewijs moet verminderen. Sommige recente modellen wasmachines stemmen de hoeveelheid water automatisch af op de hoeveelheid wasgoed – in dit geval kunt u de hoeveelheid wasmiddel verhoudingsgewijs verminderen als uw machine niet vol is.